Events

muze 001

Here in Afkikker: Sint-Kwintensberg 52, Gent, 

Zaterdag 22 juli 20 u Poolse componisten, Artur Rozek bariton en Martijn van Sas piano; een virtuoos samenspel. De liederen worden ingeleid en gezongen in Pools, Frans en Engels. 19 en 20ste eeuw, late romantiek.

Zaterdag 15 juli 2023 20 u: Mother Goose Band – tribute to Steve Lacy

Muziek van Steve Lacy, gedichten van herman Melville, Kenneth Rexroth, Lao Tse, Brion Gysin, Judith Malina, Julian Beck, Rita De Vuyst. Muzikanten: Artur Rozek bariton, Andy Declerck sax, Stijn Engels piano en Bart Maris trompet. Gratis inkom, we beginnen met een inleiding in Afkikker en een voorstelling van cd’s, boeken, platen…

Zaterdag 22 juli 2023 20 u: Poolse componisten, ARtur Rozek bariton en Martijn van Sas piano

4juni The Birth of a Band Mother Goose Band tribute to Steve Lacy 17 u receptie, 18 u concert

7 mei 2023 om 19.30 u inkom 10 euro en gratis voor studenten. Het Yügen trio brengt muziek van Franck en Mendelssohn.

Concerten tijdens de Gentse Feest 2023 in Afkikker 15 en 22 juli om 20 u
15 juli 20 u gratis inkom Mother Goose Band tribute to Steve Lacy met Andy Declerck sax, Stijn Engels piano, Artur Rozek bariton, Rita De Vuyst poëzie. Muziek van Steve Lacy op gedichten van de wereldliteratuur: Brion Gysin, Judith Malina, Lao Tseu, Manyoshu. 

https://www.youtube.com/watch?v=9xKU1fIoQcw

Toen in 1998 Mal Waldron mij het telefoonnummer van Steve Lacy gaf, wist ik dat er een nieuwe weg voor mij openging. En toen ik Lacy belde met een handvol muntstukken in mijn hand wist ik dat de hemel openging. Er werd een afspraak gemaakt voor een concert in Afkikker, met Irene Aebi voor 10 februari 1999. En ja, het was zowel de sopraansax als de stem van Irene en de woorden van de dichters die voor een hermetische extase zorgden.

Lacy bracht de gedichten van de Beat Poets, een voorsmaakje van één van zijn laatste cd’s ‘The Beat Suite’. Het nummer Mother Goose was nog in volle uitwerking en werd als een ‘encore’ gebracht.

Artur Rozek, bariton uit Polen, wonende in Gent.

Artur Rożek rondde zijn zangopleiding af aan de Chopin University of Music in Warschau. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij in 2015 afstudeerde. Daar had hij les van o.a. Udo Reinemann en Christianne Stotijn . In 2017 voltooide hij zijn studie aan de Internationale Opera Academie in Gent (Operastudio Vlaanderen).

Hij ontving tweemaal een studiebeurs van het Poolse Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed, en daarnaast ook andere internationale beurzen. Artur Rożek won eerste prijzen bij prestigieuze internationale vocale competities in Polen, Oostenrijk en Finland en was in september 2016 finalist van het 51e Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch. In september 2020 stond hij in de finale van het Concorso Internazionale di Musica Sacra in Rome.

Naast opera beheerst hij ook een rijk repertoire van oratorium en liederen. Hij gaf concerten en recitals in Polen, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Zwitserland, Slovenië en Moldavië. Hij werkte daarbij samen het Berliner Philharmoniker, Gewandhaus Leipzig, Opera Maribor, National Philharmonic Warschau, de Orgelconcertzaal in Chisinau en verscheidene festivals zoals Festival van Vlaanderen (NTG), Festival Vocallis in Vaals, het filmmuziekfestival in Krakau, Festival Weimarer Sommer en Oper Oder-Spree.

In november 2017 verscheen zijn eerste cd Auf dem Wasser, met liederen van Schubert, Pfitzner, Mahler en Strauss bij het Poolse label Acte Préalable. In dat jaar werd de zanger met pianist Tomasz Pawlowski toegelaten tot het solistenbestand van ‘Vereniging Vrienden van het Lied’ in Nederland.

Sinds 2022 werkt hij samen met pianist Martijn van Sas,  ze brengen een repertoire van Poolse componisten zoals Karol Szymanowski, Maciej Malecki, Feliks Nowowiesjki, Witold Lutoslawski en Ignacy Paderewski.

Met Anna Hajduk brengen ze muziek van Frederic Chopin en speelt Artur Rozek ook regelmatig in het Chopin centrum van Warschau, waar Anna Hajduk instaat voor een dagelijks programma.

Sinds 2022 is Artur Rozek de stem van Mother Goose Band

afkikkerinfo.wixsite.com/artur-rozek

Andy Declerck            saxofoon – dwarsfluit – clarinet- EWI 4000s

gsm: 0497 / 54 96 29 e-mail : andydeclerckmusic@gmail.com Geboren te Kortrijk, 1975. Op 10 jarige leeftijd is hij saxofoon beginnen studeren. Op dertien jarige leeftijd heeft hij een drietal jaren klassiek saxofoon gekregen van Rudy Haemers. Na zijn studie industrieel ingenieur heeft hij bij saxofonist Frank Debruyne kennis gemaakt met jazz.

Op 25-jarige leeftijd heeft hij de studies aangevat aan het Gentse conservatorium. Daar heeft hij lessen gevolgd bij Frank Vaganée, Dieter Limbourg, Marc Godfroid en Nico Schepers. In Amsterdam heeft hij masterclasses gevolgd bij Dick Oats.

Na zijn studies in het Gentse conservatorium heeft hij nog enkele jaren lessen dwarsfluit gevolgd bij Veerle Sesember en Siska Vandenbulcke, alsook jazzpiano bij Wouter Debode.

Tenorsaxofoon is zijn hoofdinstrument, daarnaast speelt hij ook nog sopraansaxofoon, altsaxofoon, bariton saxofoon, dwarsfluit, klarinet en EWI 4000s (electric wind instrument). Notie van bansuri, piano en drums.

Naast zijn eigen swingband 10 Square Feet en internationaal jazzkwartet GLAD! en Tribute for Steve Lacy band : Mother Goose, speelt Andy regelmatig bij ZE QUAFFEURZ, European Philharmonia, bigband ’86 olv Marc Godfroid, en als freelance muzikant.

Naast ‘Andy Declerck Trio’ en ‘Andy Declerck – Kari Antila Group’, speelt Andy Declerck o.a. in salsa bigband Mucho Gusto, bigband Tuesday Night Orchestra, Arne Van Coillie Unit, Scindapsus Quintet, Thesaurus Project, Pieter Vandergooten Kwartet, Greenhouse Sextet, Colorless Green, de dixielandband The Almost Swinging JazzBand, Thiscovery, ….

Organisator van de jams in de Afkikker te Gent (2005-2007). Reeds samengewerkt met Brussel Jazz Orchestra, de Beethoven Academie, Toon Van Dionant, Jos Machtel, Christian Mendoza, Yves Peeters, Janos Bruneel, Michel Paré, Toni Vitacollona, Steven Devolder, Marie-Anne Standaert, Richard Rousselet, Pieter Claus, Werner Meert, …

Hij is leraar jazz aan kunsthumaniora MUDA in Gent

Stijn Engels   piano

Stijn Engels studeerde in 2002 af aan de muziekschool van Wetteren in de richting klassieke piano bij Chris Cornelis. Tijdens zijn universitaire studies van Pedagogische Wetenschappen zette hij zijn muzikale carrière voort: hij volgde klassiek contrabas aan de muziekschool van Gentbrugge bij Miguel Meulders en exploreerde op piano de wereld van de jazz.
Na het behalen van de Master Pedagogische Wetenschappen (2007), was de liefde voor de jazz niet meer te stuiten en besloot hij om aan het conservatorium zijn kans te wagen. In 2007 startte hij met de richting Jazzpiano bij Erik Vermeulen aan het conservatorium te Gent, waar hij in 2012 afstudeerde. Tijdens en na zijn studies volgde Stijn diverse masterclasses bij o.a. Ivan Paduart, Hermeto Pascoal, Jef Neve, Michael Gustorff, Nitai Hershkovits, …

Hij schoolde zich in 2015 bij in de richting ‘Arrangement Jazz, Big Band’ bij Bert Joris aan het conservatorium te Antwerpen.

Stijn baande zich de voorbije jaren als een veelzijdige muzikant een weg door de muziekscene. Zo maakte hij deel uit van de 5-koppige jazz bezetting Wofo waarmee hij in 2011 de plaat ‘Bark’ opnam.

Daarnaast speelde hij in de popband Reneé waarmee hij reeds twee platen opnam (‘Extending Playground’ (2012) en ‘Marching’ (2014)) en tourde hiermee in binnen- en buitenland.

In 2017 transformeerde de band Wofo tot ‘Imagine Raymond’. Deze tribute to Raymond Scott leverde in 2018 de gelijknamige plaat ‘Imagine Raymond’ op.

Daarnaast werkte Stijn ook mee aan een tribute to Steve Lacy. Samen met saxofonist Andy Declerck en violist Michail Bezverchni vormde hij hiervoor het trio Bone.

Ook was Stijn actief in de wereld van het kindertheater. Met de productie ‘KEIK’ van het Gentse kindertheatergezelschap 4 Hoog speelde hij in 2014-2015 meer dan 300 voorstellingen in binnen- en buitenland.

​Momenteel richt Stijn zijn vizier vooral op zijn eigen composities. Hiervoor richtte hij het kwartet Stadlander op. Hun debuutplaat ‘Stadlander’ komt in april ’23 uit op het label W.E.R.F. Records.

Daarnaast speelt Stijn toetsen bij de popband ‘Edmund November’, van wie in september hun debuutplaat uit zal komen bij Unday Records, en speelt hij contrabas bij muziektheater BomBarDon.

Hij geeft ook les aan de muziekacademie van Gent.

22 juli 20 u gratis inkom Artur Rozek bariton en Anna Hajduk piano, muziek van Poulinc en Paderewski. Taal Frans.

Anna Hajduk-Rynkowicz

Anna Hajduk-Rynkowicz studeerde cum laude af in de pianoklas van Jerzy Romaniuk en Ramir Sanjines aan de Fryderyk Chopin University of Music in Warschau.  In 2016 begon ze een postdoctorale studie piano bij Maurizio Moretti aan de Schola Cantorum in Parijs. Haar concourslaureaten omvatten de derde prijs in de 1e Leopold Godowsky International Piano Competition for Young Virtuosos in Warschau en, als lid van het Olympus Mons trio, de eerste prijs in de ‘Grand Virtuoso Artist’ International Music Competition in Salzburg. Ze was ook finalist van de 3e Villa de Xabia International Piano Competition in Spanje. Ze treedt regelmatig op in Polen, gespecialiseerd in Chopin en hedendaags repertoire. Ze trad ook op in Italië, België en Frankrijk. Als soliste werkte ze met het Sinfonia Iuventus-orkest van Polen, het Warschau Philharmonisch Orkest en het Silezisch Kamerorkest. Ze heeft beurzen ontvangen van de voorzitter van de ministerraad, de minister van Wetenschap en Hoger Onderwijs en de burgemeester van Dąbrowa Górnicza, evenals de John Paul II Scholarship van de stad Warschau.In 2012 ontving ze een onderscheiding van de burgemeester van Dąbrowa Górnicza voor haar prestaties.Ze staat in voor de programmatie van het Chopin centrum in Warschau en treedt daar ook regelmatig op. Met Artur Rozek vormt ze een duo voor het Chopin repertoire.

Opinies worden gemaakt door de pers

Oorlogen door idioten die graag de geschiedenis eens overdoen

Haat en wrok op hun wapenschilden schilderen

Foto’s worden gemaakt door fotoshop

In Afkikker brengen we de naakte klank

Het pasgeboren woord

Beethoven verrijst in het jonge brein

Is dat geen eeuwigheid…

14 mei 22 concert met Artur Rozek bariton en Nejc Lavrencic piano. Ze brengen liederen van Schumann, Schubert en Wolk

20u € 15

22 mei 22 pianoconcert met Timur Sergeyenia, muziek van Brahms, Schumann en Liszt

15 u € 15

16.1.22 Timur speelt Beethoven 15 u, 15 euro

23.1.22 Chlorofyl met Olga Mentchik, Artur Rozek en Raisa Ruttenberg 15 u inkom 12 euro

6.2.22 Timur speelt Liszt, 15 u 15 euro

26.2.22 Artur Rozek bariton en Tomasz Pawlowski piano 19.30 u 15 euro

6.3.22 Timur speelt Bach, 15 u 15 euro

3.4.22 Timur speelt Brahms, 15 u 15 euro

De Wit-Russische pianist Timur Sergeyenia (foto) speelde op vrijdag 29 januari 2016 in jazzclub Steve Lacy (ook bekend als de Afkikker) samen met zijn landgenoot violist Mikhail Bezverkhny en een hommageconcert voor David De Rudder, de betreurde patron van Hot Club de Gand en club Reserva.

De Rudder, die begin november van 2015 is overleden, betekende veel voor het muziekleven in Gent, maar hij kende ook vele tegenslagen. Zo haalde zijn café Reserva een maand eerder nog het nationale nieuws, toen een klant een spuitwater bestelde maar per abuis een bijtend afwasmiddel kreeg voorgeschoteld. Het slachtoffer raakte zwaargewond en werd een tijd in een kunstmatige coma gehouden. De Rudder was op het moment van de feiten niet in zijn zaak, maar het incident viel hem volgens zijn naasten enorm zwaar. Bovendien had hij een week eerder nog Dave’s Knight in Klein Turkije bij gebrek aan klanten, moeten sluiten. In 2013 raakte hij dan weer in de problemen met de Hot Club de Gand toen de brandweer, weliswaar tijdelijk, de smalle toegangsweg naar het jazzcafé sloot. En nog eerder, in 2008, moest hij in de Burgstraat café De Fantast sluiten wegens geluidsoverlast. De optelsom van al die tegenslagen, bovenop zijn aanleg voor depressies, zou volgens kennissen tot zijn dood hebben geleid. Alles wees er immers op dat hij een wanhoopsdaad pleegde.
Zowel Bezverkhny als Sergeyenia traden geregeld op in de Reserva. Bezverkhny komt uit Sint-Petersburg en won in 1976 de Elisabethwedstrijd voor viool. Vandaag speelt hij met evenveel panache onder de stadshal, in een club als in concertzalen.
Timur Sergeyenia (°1969) volgde vanaf zijn derde les aan de speciaalschool voor jong talent van het Conservatorium te Minsk. De jonge veelbelovende pianist en componist van diverse pianowerken mocht de Sovjetunie vertegenwoordigen in 1979 op het eerste Wereldforum voor jonge kunstenaars in Sofia. Momenteel is Sergeyenia actief als docent kamermuziek aan het koninklijk conservatorium van Gent en leidt hij zijn eigen kamerorkest Timur und Seine Mannschaft.
Enkele dagen later, op donderdag 4 februari, speelde Timur Sergeyenia (solo) nogmaals een huldeconcert voor David De Rudder, deze keer in het kader van de concerten van het salon ‘August De Schrijver’ in klaviercentrum Quatre Mains, Kwaadham 52, Gent. Op het programma stonden de Moments Musicaux D-780 en de sonate in G-Groot D-894 van Franz Schubert.

28 augustus 2021 Spaanse avond met paella en Flamenco aan 25 euro, inschrijvingen in Afkikker.

3 september 2021 De Trein der traagheid, docudrama 21 u, inleiding 20:30 met enkele gedichten van Johan Daisne, gratis inkom

11 september 2021 21 u, deuren 20 u duet: Artur Rozek bariton en Tomasz Pawlowski piano, gratis met de steun van Stad Gent en sponsoring Afkikker. Beiden uit Polen, grote klasse!!

19 september 2021 Timur Sergeyenia om 15 u, 15 € vvk programma rond Chopin met piano sonate nr3

24 september 2021 In de ban van koning Artur, Afkikker 20 u, gratis met de steun van Stad Gent en sponsoring Afkikker, muziek Olga Mentchik, libretto Raisa Ruttenberg, Artur Rozek: bariton, Liza Dedapper: sopraan, Louise Guenter: sopraan, Jan Van Handenhoven, Merlijn, Bart Dauwe, verteller…

26 september 2021 In de ban van koning Artur, Tinnenpot om 15 u, 17.5€ vvk – 20 € adk, uitgebreid programma met nimfen e ridders, Bart Van Braeckel cello en Yuri Goncharov mondharp…

Voor reservaties: info@afkikker.be

Voor betalingen via overschrijving: Rita De Vuyst BE39 2900 2680 0919 enkel betalingen gelden als voorverkoop.

WE REMEMBER STEVE LACY JULY 23, 8 pm entrance is free!

Tribute to Steve Lacy in Afkikker 23th of July 2021

8 pm: Raisa Ruttenberg poetry and setting

9pm: Mark Polscher soprano sax, synthesizer and tapes.

10 pm: dvd concert February 10, 1999

Timur Sergeyenia herinnert zich de Gentse Feesten….nu komt hij naar Afkikker voor 5 concerten op een rij!

Volgend concert van Timur Sergeyenia op 25 juli om 15 u en 25 € vvk:
Schumann 6 intermezzo op 4
Brahms 4 ballades op 10
Mendelssohn 3 liederen zonder woorden
Liszt: Hongaarse rapsodie nr 12
Graag tot ziens, RR

4.7 de ganse muziekgeschiedenis wordt doorlopen/ 11.7 Bach en Mozart/ 18.7 Beethoven en Schubert/ 25.7 Schumann, Brahms, Mendelssohn, Liszt, 1 .8 Chopin. keuze uit deze reeks van 4 concerten aan 50 euro. vvk 15 euro, adk 17 euro. 

Timur Sergeyenia aan onze mooie vleugel!!

Hij komt terug….volg onze concerten op facebook Raisa Ruttenberg of kom eens live naar Afkikker, dat is nog iets anders!!

Het bedrag kan overgeschreven worden op de rekening van Rita De Vuyst  BE39 2900 2680 0919 of betaald in Afkikker  Nu kan alles ook met de kaart betaald worden. De lucht wordt gezuiverd en er is een CO2 meter beschikbaar. Voorlopig aanvaarden we enkele 20 personen, zodus zijn onze zitjes beperkt maar tevens uniek!!

Verschillende projecten worden in Afkikker uitgewerkt: In de ban van Koning Artur en de verjaardag van Steve Lacy op 23.07.2021.TH

On 23th of July 2021, we will organize a special day around composer, saxofonist Steve Lacy with composer and saxoponist Mark Polscher from Germany. Hopefully we can do it inside Afkikker Ghent with public. We will show a lot of information that we have saved in our archive. We will also show the video from Lacy’s first concert in Afkikker in 1999 with Irene Aebi. We still prepare for sale the ‘farewell concerts to Europe’, of Lacy which took place in Belgium: 5 cd’s and 1 dvd presented in a book ‘Blossoms’. Also the concert 1971 in Gravensteen is still available with book: as long as we remember. and Cd Mother Goose solo @ afkikker in the book Bone,  Most of all we want to keep the philosophy of Lacy alive, and this is based on the expansion of consciousness which brings the light, the inspiration, happiness and euphoria. Reaching an ecstatic state of mind by music is the intention. Lacy’s birthday: 23th of July in Afkikker, you can join us is’t free!! info@afkikker.be

Stilaan komt het leven weer op gang, de voorbereidingen voor Koning Artur en de Nimfen, zijn volop bezig, de Gentse Feesten gaan hopelijk door

Raisa Ruttenberg heeft het script geschreven, Olga Mentchik heeft al veel tekst op muziek gezet, Artur Rozek heeft  4 liederen ingestudeerd en Merlijn hebben we ook gevonden.

IN DE BAN VAN KONING ARTUR

Dit concert was met streaming, het volledige programma met publiek zal voorgesteld worden in september in Tinnenpot!

We zullen verschillende concerten voorbereiden, telkens wordt een andere tip van de sluier opgelicht. Het verhaal is zeer mystiek en mysterieus. De geschiedenis van de Kelten wordt telkens vanuit een andere hoek belicht en er wordt gewezen op wat de kerk van de Kelten heeft geleend: staf, mijter, paashaas…feestdagen…

  • Artur:
  • Te paard heb ik gereden
  • Door vele woeste streken
  • Rivieren heb ik met mijn ridders doorwaard
  • En met de Saksen gestreden
  • Bloed kleeft nog aan het zwaard
  • Excalibur heeft mij van alle kwaad gespaard

Parallel hiermee wordt een boek geschreven vol herinnering en poëzie aan Steve Lacy: Heaven is Waiting.

Heaven is Waiting, written for and to Steve Lacy, by Rita the Vuyst, his latest muse in Europe, will tell the story which can’t be forgotten and focus on the poetic and philosophical side of Lacy’s ultimate years in Europe. Because Lacy himself  was first of all a philosopher who expressed his ideas into music, we must give his ideas full attention. As Jazz was an ideal medium at that time in New York, he could bend it to his desire and find the people he needed for his expression of life. He always said that his music was organic, even orgiastic, closer to life it was not possible. Only pitty that the world of jazz has seen only his genius technology on the soprano saxophone. Also pitty is the fact that nearly nobody was given attention to the poetry he has set on music, which was so artfully sung by Irene Aebi.

Without Steve, the opera of king Arthur, could not have been written. The composer is Olga Mentchik, baritone, king Artur is Artur Rozek, the script is written by Rita De Vuyst, But also the normal human voice will be integrated in the play, even more: the word is the nucleus which tells the story, and as Steve would say, the music gives it wings. The inspiration comes from the Celts.

  • Zou het kunnen dat,
  • In ieder hart
  • Een firmament ontbrandt
  • Voor een nieuwe start
  • Los van religie en wetenschap

 

  • Opgesloten in onszelf
  • Kijken we naar buiten
  • De tijd valt stil
  • Bomen houden hun adem in
  • De herfst verstijft
  •  
  • Dromen plooien in zichzelf
  • Abstracties worden spinnenwebben
  • Kunstmatig verlicht
  •  
  • We kennen elkander niet meer
  • Een dag zonder aangezicht
  • Een dag om te vergeten
  • Een gedicht van Johan Daisne

  • Rita meisje ik las met alle interesse
  • Je pamflet op mij
  • ’t geeft van leer en ‘k moet bekennen
  • Als het mag toch deze kniezerij
  • Sla als slaan je zoet is vollerhands…..(Johan Daisne) 7 Reizenboek

Yellow Flame, eerstvolgend 11 september 2020 om 20 u, inkom € 7,-. 20 personen toegelaten.

Morgen ons volgend concert Yellow Flame 24.10.20 om 20 u  met Olga Mentchik composities, stem en piano, Artur Rozek bariton stem, Raisa Ruttenberg tekst en setting, Juriy Goncharov tekst en setting.

VOOR ANDRE DELVAUX                        JOHAN DAISNE

De ralatie tussen Johan Daisne en André delvaux is nog niet uitgeklaard. Gaf André Delvaux wel een juiste interpretaite van het boek, De Trein der Traagheid…onder verdoken termen kan je lezen dat ze elkaar wel vergeten hebben….er zijn nog meerdere gedichten geschreven over De Trein maar in het archief van UGent zijn alle krantenklipsels verdwenen, Daise heeft ze niet bewaard….

De film’De trein der traagheid’ op woensdag 24 juni, inkom gratis om 20 u. Wees welkom, korte inleiding over het ontstaan van de film door Raisa Ruttenbeerg die het project geleid heeft.

Wij blijven ook in 2020 het project van Timur Sergeyenia steunen, volgend concert op zondag 26 januari om 15 u met 3 sonates van Beethoven 8, 14 en 17, dank om deze informatie door te sturen.

Volgend concert met Timur Sergeyenia,

zondag 10 november met de GoldbergvariatiesZondag 15 september 15 u, 15 euro indien vooraf betaald, kassa 17.5 euro. studenten 10 euro,programma Mozart: Sonate in Re Groot, in La Klein, in Fa Groot en in Do Groot

Volgend concert Yellow Flame met Olga Mentchik op vrijdag 20 september 2019 in trio.

Zowel de concerten met Timur Sergeyenia als deze met Olga Mentchik zullen maandelijks doorgaan, Timur brengt grandioze klassiek op topniveau, beter zal je nooit vinden, en Olga componeert liedjes op Vlaamse en Russische poëzie. We kunnen niet opboksen tegen de marketingmachine van Kask, Conservatorium, Poëziecentrum en Vooruit, kom gewoon eens kijken en draag je steentje bij voor het behoud van cultuur op een zuiverwit niveau. Tijdgoden, Tijdgenoten, het tij keert!! Rita De Vuyst

Volgend event: 5 april 2019 om 20 u in Afkikker: Save the Planet; all you need is Poetry. Olga Mentchik composities, piano, zang, Raisa Ruttenberg, setting, poetry. Orgaisatie vzw Klimop, bestuurder Rita De Vuyst

affiche planet scanaffiche planet 19

Samenwerkingsproject van Olga Mentchik met Raisa Ruttenberg in Afkikker ‘Yellow Flame’

Sinds 2018 organiseert vzw Klimop op regelmatige basis, concerten waarbij poëzie centraal staat, intussen zijn er reeds meer dan 10 concerten geweest met verschillende thema’s, waarbij de stem van Olga Mentchik de woorden optilt en hen vleugels geeft. Ze componeert ook alle muziek zelf en samen met Raisa Ruttenberg zoekt ze zowel naar Russische als Vlaamse poëzie passend bij het thema.

Op vrijdag 5 april heeft het volgende concert plaats in Afkikker, met de steun van Stad Gent. Het wordt terug een muzikaal-poëtische avond, ditmaal rondt het thema ‘aarde’.

‘Save the Planet, All You Need Is Poetry’

Olga Mentchik, als pianist-componist, heeft een lange traditie van concerten opgebouwd. Het concept van elk concert wordt telkens breed en diep uitgewerkt om zo een gelaagdheid te creëren, eigen aan de kunst. De muzikale thema’s gaan terug naar de Russische volksmuziek maar door de stilering qua compositie en uitvoering, horen ze eerder thuis bij het ‘art-song’.

Haar CD ‘The flight of our breathing’, de titel van een gedicht van Maya Shvartsman, bevat liederen bijna uitsluitend geschreven op teksten van Russische dichters, met uitzondering van 1 gedicht van Paul Verlaine.

In haar nieuw project ‘Yellow Flame’ met Raisa Ruttenberg in Afkikker, ligt het accent op een evenwichtige mix van Russische en Vlaamse poëzie. Als we terugkijken in de geschiedenis, zien we dat er tussen Rusland en Europa een wederzijdse kruisbestuiving is geweest op cultureel gebied. Het is vanuit dit oogpunt dat we de samenwerking willen verder zetten en er een nieuwe elan aan geven, nu de poëzie bijna verwaarloosd wordt.

Bewustzijnsverruiming werkt over de grenzen heen en het is de betekenis die we er telkens opnieuw aangeven, die ons dichter bij elkaar brengt. We laten ons drijven op het collectieve onbewuste, de thuisbasis van kunst.

Ook al is de structuur van elk concert strak opgebouwd, toch wordt er telkens geëxperimenteerd met het samenspel van stem-woord-klank.

De vertaling van de Russiche teksten wordt door Raisa Ruttenberg herwerkt en danig geboetseerd zodat ze als nieuwe creaties worden aangewend, passend bij de muziek. Ze brengt ook eigen poëzie aan, één ervan in combinatie met een tekst van Johan Daisne ‘Liefde is een Bootje’, is intussen uitgegroeid tot een echte hit die het publiek kan meezingen. Als Vlaams dichter komt Daisne veel aan de beurt omdat hij de Russische literatuur in het Nederlands zeer goed heeft vertaald en aldus een brug vormt.

Hierbij nodigen we u dan ook hartelijk uit om ons volgend concert bij te wonen:

Afkikker, Sint-Kwintensberg 52, 9000 Gent, om 20 uur, inkom € 6,-

Rita De Vuyst

Bestuurder vzw Klimop

valentijn rita x19

graag reserveren via mail: info@afkikker.be, inkom 6 euro.  Met dank aan Stad Gent. Gedichten van, Daisne, Lermontov, Mentchik, Ruttenberg

Indien interesse  all about quantum, een algemene info avond voor mensen met interesse, gratis inkom, om 18 uur. in Afkikker, door doctoraatstudent. 

 Op 26 april 2019 20 u, een filosofische avond met Tony Van Loon en Raisa Ruttenberg rond het magisch-realisme, daarna vertoning De Trein der Traagheid naar de novelle van Johan Daisne.

tony van loon4

Zondag 19 mei 15 u 15 euro, wereldvermaande pianist speelt 3 sonates van Beethoven: Timur Sergeyenia, graag reserveren, de plaatsen zijn beperkt!

timur 1

affiche 15 febr webVolgend concert in Afkikker op 15 februari 2019 om 20 uur, 6 euro inkom:

Olga mentchik: piano, zang, composities

Rita De Vuyst: setting

Gedichten op toon gezet van volgende dichters: Daisne, Ruttenberg, Voloshin, Tzvetaeva, Poeshkin, Verlaine 

Graag reservatie via mail: info@afkikker.be

STAP IN HET SPROOKJE VAN AFKIKKER/KLIMOP EN LAAT DE MAGIE INWERKEN

Op 8 december stellen we het werk voor in Afkikker van Yves Opstaele, o.a. zullen we terug het docudrama vertonen DE TREIN DER TRAAGHEID, hopelijk wordt de novelle van Daisne hiermee beter begrepen.

afkikker bone

November 16 will the real MotherGoose present herself in Afkikker with the poetry she has written. Tony Van Loon will read the poetry Lacy has set on music, most of the Beat Generation. Mothergoose will try to explain how organic art is working and how music can only be explained by consciousness, intuition and understanding of the ideas beyond. After 16 years it’s time to share the  art with the people who have any interest and will help to keep alive the oeuvre of Lacy in its most subjective way. To keep the music alive, the word is coming in. Afterwards the music can go its own way. As Lacy was Jewish and  his parents came from Kiev, it’s anly normal that the words he used for his music are very important, they are at the same time very personal, intimate and open for the public as most of the poetry is about archetypes. The collective consciousness is deeply studied by Lacy because it’s the core of his existence. As here in Ghent we have no contact with journalists or writers for jazz magzines, we must do the publicity all by ourselves. We hope to reach a new public, if yoy want to step into the story, come to Afkikker November 16, 8p.m.

Op 16 november stellen we ons boek voor Bone, met een cd van Mother Gosse solo@afkikker en een archiefstuk van Lacy met Evan Parker. We zullen gedichten voordragen van Raisa Ruttenberg aan Lacy en gedichten die Lacy op muziek heeft gezet enkele jaren voor zijn dood uit de BEAT SUITE. Dit zal gebeuren met de medewerking van Tony Van Loon. We stellen dan 2 CD’s voor geproduced door Naked Music, het label van Afkikker: een  soloconcert van Steve Lacy in Afkikker. Het is de enige CD die mocht uitgegeven worden in een book Bone, waaraan Lacy zijn medewerking verleende met een  interview. De CD kreeg de naam van Mother Goose solo@afkikker een 2de CD is Blossoms, de afscheidsconcerten van Lacy aan Europa waarvan Afkikker/Klimop er 2 heeft georganiseerd in de Sint-Kwintenskapel omwille van de beste akoestiek. Samen met deze CD’s stellen we gedichten voor van Raisa Ruttenberg, de Beat Poets die Lacy op muziek heeft gezet en van Jan Aerts, deze worden voorgedragen door Tony Van Loon en Raisa. De voorstelling noemt: Open Brief aan Steve Lacy, Open brief van Steve Lacy. De bedoeling is dat uiteindelijk het oeuvre van Lacy beter begrepen wordt. Het is niet zozeer jazz maar wel organische kunst. Met andere woorden, muziek die leven opwekt en zich daarna terugtrekt. De muziek gaat dan zijn eigen gang. Tony Van Loon is filosoof, regisseur, moderator en zal de avond inleiden. Tevens hebben we al afspraken gemaakt om volgend jaar een panelgesprek te organiseren rond het oeuvre van Steve Lacy….dit zal boeiend worden en de grote kunst met de academische wereld verbinden op een niveau dat nu nog moet uitgevonden worden.

affiche 16 november 18

Scan yellow flame

Volgend concert Olga Mentchik op 26 oktober om 20:15 met gedichten van Viktoria Lepko, Daisne, Ruttenberg, Tzvetaeva. Nieuwe composities van Olga Mentchik. Russiche en Vlaamse poëzie.

scan affiche 26.10OP 16 november stellen we een CD voor, een soloconcert van Steve Lacy in Afkikker. Het is de enige CD die mocht uitgegeven worden in een book Bone, waaraan Lacy zijn medewerking verleende met een  interveuw. hij kreeg de naam van Mother Goose solo@afkikker een 2de CD is Blossoms, de afscheidsconcerten van Lacy aan Europa waarvan Afkikker er 2 heeft georganiseerd in de Sint-Kwintenskapel 

rita en olga knip 16406679_10154852742301605_8595380049981604332_n(1)

maart 2018 7

shelter web4

Zaterdag 6 oktober CD voorstelling van Katrien Brondeel, componiste van de gedichten van haar vader Paul Brondeel, ze zingt en begeleid zichzelf op piano samen met Hadewijch Vermeire op bas en 2de stem en Graciela Zaera viool, warm aanbevolen! Vrije bijdrage, na de voorstelling is de CD te koop aan 10 euro. Aanvang 20 uur.

aff 6 oktober

Op 12 september hebben de  acteurs voorgesteld die meegewerkt hebben aan de film ‘De Trein der Traagheid’ project van Afkikker/Klimop, regisseur Ivo Fisher, acteurs: Jolan Poppe, Guy couckhuyt, Valdimir Kaigorodov, Veerle Mertens, Marc De Pauw, Raisa Ruttenberg script. Muziek van Steve Lacy, René De Vuyst, Isayë. Met gedichten van Johan Daisne. Een docudrama dat we geplaatst hebben bij het begin van wereldoorlog II, de vlucht naar het Zuiden van Frankrijk waar René De Vuyst Daisne heeft ontmoet in Limoux volgens 2 verschillende archieven. Dank aan allen die het hebben mogelijk gemaakt om dit document en tevens studie van het boek van Daisne, De Trein der Taagheid, te voltooien. Dit is ware kunst-geschiedenis.

2 juni 2018 om 20.15 u, inkom € 6.- Thema van de muzikale poëtische avond: in de wandelgangen van het geheugen met Olga Mentchik aan de vleugel, gedichten van: M. Tzvetaeva, A. Achdmatova, S. Revda, J. Daisne, W. Verraes, G.v. Hoof, R.Ruttenberg, E.V. Franssens, L.As

11 mei 2018, Russische avond in Afkikker met Olga Mentchik, pianist, componist en stem. Vertaling gedichten Raisa Ruttenberg. aanvang 20.15 u inkom 6 euro. Liefde versus Oorlog, we herdenken de oorlogen in België en Rusland. zend deze nota verder naar je vrienden.

affiche 11 mei 2018 scan

rita en olga maart 2018

 14, 15 en 16 mei  2018 PINT OF SCIENCE in Afkikker voor inschrijvingen zie website pint of science.

Vrijdag 27 april 2018 receptie met voorstelling zomerprogramma daarna docudrama De Trein der Traagheid, wees welkom!! 

raisa tek1

30 maart 2018, 20.30 u,  € 6,-

Muziek, zang en piano   Olga Mentchik.

Naast de dichters die we de eerste maal hebben voorgesteld: Anna Achmatova, Marina Tzvetaeva, Jullius Schellens en Raisa Ruttenberg, hebben we een derde Russische dichter Maya Shvarsman in ons programma opgenomen alsook 2 buitengewone Vlaamse dichters Johan Daisne en prof. Walter Verraes.

Naast de poëzie heeft Olga zich deze maal laten inspireren door schilderijen van Monet, Renoir, Manet, Morisot, Pissaro en Matisse.

Haar compositie ‘De Goudvissen’ is gebaseerd op een thema uit haar jeugdjaren.

Sommige reservaties hebben we mogen ontvangen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, indien interesse graag een seintje.

Ons thema: No Love Without Poetry, naar het boek van Ariadne Efron.

We verblijven nog even bij de Russiche ziel en voor 2 februari 2018 hebben we een nieuw programma met componist, pianist en zangeres Olga Mentchik wonende in Gent. Ze schrijft muziek op gedichten; een wijd gamma van internationale dichters. Haar project noemt DE STEM VAN DE WIND

220px-Anna_Akhmatova_1913-1914_by_Savely_Sorin

Een dichter krijgt niet zomaar zendtijd, sociale media werken niet voor zijn terrein, daarom zoekt hij het eerst bij zichzelf in zijn eigen ziele-roerselen die dan zelf op hun beurt voor een expressie-medium zorgen: een stukje papier, een canvas, een brief, of een hoekje in de cloud waar hij dan  de hele ruimte voor zich heeft, op zoek naar het kosmische in de mens. Het kosmisch bewustzijn is zijn podium waarop hij tevoorschijn kan komen maar evengoed kan verdwijnen. Ze hebben hem immers niet nodig, denken ze. Intussen worden er toch hier en daar banden gesmeed…

Een poëzieavond rond 3 Russische dichters: Anna Akhmatova, Osip Mandelstam en Marina Tsvetaeva op vrijdag 29 september 2017 om 20 uur.

affiche rushes scan0003

Voorstelling van een Italiaanse film in het kader van het filmfestival: Amarcord van Fellini op zaterdag 14 oktober om 21 u.

Première van ons docudrama De Trein der Traagheid naar de novelle van Johan Daisne op vrijdag 20 oktober om 21 uur.

affiche liesbeth0010

Deze activiteiten zijn gratis inkom.

 Nog enkele concerten vooraleer we verlof nemen om onze gedachten over de muziek en wat we weten via de wetenschap te ordenen en een theorie naar voor te schuiven die strookt met onze muzikale experimenten. Andy Declerck en Stijn Engels gaan hun 6de concert spelen met de muziek van Lacy, gebaseerd op gedichten van dichters. Dit concert  gaat door op zondag 23 juli, het is gratis, we maken er een feestelijke avond van met een receptie vanaf 20 u, concert 21 uur. 

affiche andy scan 23.7.170002

affiche misha scan 27.7.170002

Op 27/7/17 vieren we 70 lentes van Misha in Afkikker om 20 uur met een solo concert. Daarna vertrek Mikhail Bezverkhni naar Amerika om verder te gaan vieren in New York waar hij is uitgenodigd.

Tegenover de terreur een boodschap voor een concert met diepe roots

 Ook positief nieuws mag eens een headliner zijn. De actie van het goede en het schone.

Als u het wil meemaken, in de Afkikker gaat het nog eens gebeuren op 23 juni om 20:30 aan 10 euro.

Het project rond de muziek van Steve Lacy is bijna afgerond maar zal telkens opnieuw vatbaar blijven voor nieuwe interpretaties.

Voor het volgend concert heb ik Jouni Isoherrenen uitgenodigd uit Parijs. Hij is van Finse afkomst, heeft tientallen keren in Afkikker komen jammen en komen optreden met verschillende formaties.

Als vriend van Andy Declerck zal dit zeker voor vuurwerk zorgen in de positieve zin.

Stijn Engels zal terug het pianowerk op zich nemen.

En zo mogen we een Funky Bone verwachten.

Op 23 juli vieren we de verjaardag van Steve Lacy, eveneens met zijn muziek als uitgangspunt, daarna zal het eventjes stil worden in Afkikker wat de concerten betreft.

De zalen kunnen wel gehuurd worden voor feestelijke of culturele activiteiten aan 25 euro/uur.

De Afkikker is opgefrist in het teken van wit en zwart met een vlekje rood, er wordt meer aandacht besteed aan poëzie, die even krachtig is als de muziek maar meer tijd nodig heeft om uit haar schelp te komen. 2 gedichten zullen worden opgehangen van prof. Walter Verraes en van saxofonist, romanist en dichter Francis Cromphout.

 Ondertussen zet ik mijn onderzoek verder in het domein van filosofie rond wetenschap en kunst, werk ik aan het archief van Steve Lacy, Johan Daisne en de oorlog van bij ons 1940 met de vlucht naar het Zuiden van Frankrijk, verfilmd in ons docudrama De Trein der Traagheid. Dir archief kan ingekeken worden en getoond worden volgens afspraak. Ik heb intussen een 100 cd’s, 30 tal platen van Lacy en een 60 tal boeken van Daisne waaronder Recruut, onuitgegeven. Op aanvraag van Lacy bundel ik de poëzie die hij op muziek heeft gezet en werk ik aan een publicatie Autopoiesis dat zal aantonen hoe muziek en poëzie maar ook zuiver handelen in het algemeen, leven kunnen genereren

 Een belangrijk schrijver rond politiek en kunst is Ilya Ehrenburg. We krijgen terug een luguber klimaat dat politiek en godsdienst in vraag stelt en waarop kunst zijn antwoord in woord en daad moet trachten te formuleren. Het is goed om ons met een doeltreffende bagage te wapenen en voor het goede naar buiten te komen en het te durven noemen.

 Rita De Vuyst

Wij stellen nog 2 concerten voor rond de muziek van Steve Lacy, die we kennen en promoten:

23 juni 2017: FUNCY BONE met Andy Declerck sax , Jouni Isoherrenen bas en Stijn Engels piano

jouni 2

23 juli  2017 verjaardag Steve Lacy in Afkikker uitgebreid programma met concert, film, voordracht en filosofie rond muziek en wetenschap.

May 10, day of independent research!

In Afkikker, voorstelling DE TREIN DER TRAAGHEID naar de novelle van Johan Daisne om 21 uur, om 20 uur voorstelling onderzoek. Daisne was eerst  en vooral een onafhankelijk onderzoeker evenals, Beckett, Erhenburg, Chekov, Lacy, Kandel, Juliaan van Belle, Marc Verschooris, Pauli, Jung…die we dankbaar herdenken op 20 mei. Gratis toegang

affiche 20 mei 17 cc

Zaterdag 20 mei Christopher Culpo in Afkikker om 20 uur. Rond 21u 30 jam met Andy Declerck en genodigden 10 euro inkom, studenten 5 euro e, muzikanten gratis. Culpo was een medewerker van Lacy gedurende 4 jaren en kwam verscheidene malen naar Afkikker voor een solo concert en met Nicolas Isherwood voor een prachtig concert in de Sint-Kwintenskapel. Isherwood zong ook de gedichten die Lacy op muziek dhad gezet. Blossoms is the name of the farewell concerts of Lacy to Europe. Afkikker organized 2 of the 10 concerts performed in 10 days in Belgium; one with the Japanese dancer Shiro Daimon and one with the classical violinist Michail Bezverkhni. The whole album is produced by our label Naked Music and can be ordered in Afkikker at 120 euro; 5 cd’s and 1 non professional dvd. The duo’s are with Irene Aebi, Frederic Rzewski, Joëlle Léandre, Mikhail Bezverkhni and Fred Van Hove. 

Maandag 27 maart om 19 u SEELAB

Conversations on Kosovo and Ukraine with special stress on the role of Serbia and Russia.

Modertor Prof. Rozita Dimova

Gratis inkom

Vrijdag 31 maart 2017 om 21 u JAZZ met Nathalie Loriers, piano en Sam Gerstmans, bas inkom 10 euro.

affiche-20-jan-17

Nieuw project met steun van Nationale Loterij, formatie BONE A TRIBUTE TO STEVE LACY met Andy Declerck sax, Mikhail Bezverkhni viool, Stijn Engels piano spelen in Afkikker op 20 januari, 17 februari en 10 maart 2017 JAZZ GOES CLASSIC muziek van Bach, Ravel, Monk, Mal Waldron, Steve Lacy, première voor België, om 20 uur.

logo-afkikker

JAZZCLUB STEVE LACY presents JAZZ GOES CLASSIC a new formation BONE plays music of Bach, Ravel, Monk, Mal Waldron en Steve Lacy: Andy Declerck sax, Mikhail Bezverkhni violin, Stijn Engels piano, première in Afkikker January 20, February 17 and March 10 2017 at 8 p.m. € 10

 EXPERIMENT AND EXPERIENCE

info@afkikker.be 0032475313997

Bij deze kondigen we de wording aan van een nieuwe groep BONE A TRIBUTE TO STEVE LACY ! Het project JAZZ GOES CLASSIC   kunnen we waarmaken dankzij de steun van de Nationale Loterij met de volgende muzikanten: Andy Declerck sopraan saxofoon, Mikhail Bezverkhni viool, Stijn Engels piano

BONE zal optreden in Afkikker op 20 januari, 17 februari en 10 maart2017. Op 10 februari 1999 heeft Steve Lacy samen met Irene Aebi voor het eerst opgetreden in Afkikker, deze dvd kan gekocht worden in Afkikker, wij zijn tevens producent van de CD solo@afkikker van Steve Lacy die als een unicum is uitgegeven samen met het boek BONE A TRIBUTE TO STEVE LACY.

Mikhail Bezverkhni, winnaar Koningin Elisabethwedstrijd voor viool heeft samen met Steve Lacy het afscheidsconcert gespeeld van Lacy in Gent aan Europa.  De album  BLOSSOMS 5 CD’s en 1 DVD van Lacy is uitgeven door Afkikker label Naked Music.

Het ganse verhaal laat zich schrijven als een roman: toen ik bij vioolbouwer Luc Denys in 2001 binnenstapte, gaf hij mij enkele cd’s van Mikhail Bezverkhni. Met deze CD’s kon ik naar Lacy in Parijs (zij wogen volgens mij zwaar genoeg), Lacy nodigde vervolgens Mikhail uit om samen te musiceren, en het lukte! Het concert had plaats op 27 juli 2002 in de Sint-Kwintenskapel in Gent op de verjaardag van Misha.  De alchemie begon zijn uitwerking uit te stralen, we vinden nu een nieuw publiek om het verhaal te vervolmaken.

Andy Declerck heeft misschien wel al de meeste concerten gespeeld in Afkikker telkens met verschillende bezettingen, hij organiseerde ook veel jams om de studenten te laten genieten van de sfeer van Afkikker waar de allergrootsten hun energie hebben achter gelaten als Mal Waldron, Evan Parker, Enrico Rava, Stefano Bollani, Joëlle Léandre…

De groep BONE is een ode aan al deze muzikanten en ook aan al degenen die ooit in Afkikker hebben opgetreden als student, docent, professioneel of gewoon voor het plezier.

Afkikker heeft veel van deze optredens in zijn archief bewaard en wanneer de tijd rijp is kunnen we deze met veel plezier aan een nieuw publiek voorstellen.

In 2017 mogen we Nathalie Loriers en Sam Gerstmans verwachten op 31 maart, 21 uur, € 10 inkom.

Edvard Grieg, componist, pianist, 1843-1907

Dank zij zijn sprankelende oorspronkelijkheid en zijn volkse frisheid kwam door hem de Noorse muziek pas goed tot ontluiken.

Grieg stamde af langs zijn vaders zijde van het Schotse geslacht Greigs. Zijn vader was consul van Groot-Brittannië.

Van zijn moeder erfde Grieg de artistieke kwaliteiten. Gesina Hagerup stamde af van een familie van predikanten en ambtenaars. Zij had een grote bewondering voor Weber, Mendelssohn en Chopin en het was deze muziek die Grieg het eerst hoorde.

Zijn eerste variaties op Duitse composities werden op school niet in dank afgenomen. Doch de kennismaking met de Noorse violist Ole Bull zou aan de muzikale loopbaan van Grieg richting geven. Zo kwam Grieg in Leipzig terecht waar hij zich zou bekwamen in compositie en klaviertechniek.

Het conservatorium aldaar, was in 1843 door Mendelssohn opgericht. Het was onder Moscheles dat Grieg zich ontpopte tot een uitstekend pianist. Moscheles heeft samengewerkt met Beethoven en was bevriend met Franz Liszt.

In 1860 werd Grieg ernstig ziek en moest verder leven met één long.Rikard Nordraak bracht Grieg in contact met de Noorse nationale muziek, en het is die richting die hij nu zou volgen; helderheid, kracht, geestdrift  en Noorse dromen zouden zijn composities vorm geven.

Mikhail Bezverkhi

Als violist heeft hij grote carrière gemaakt. Hij was laureaat en prijswinnaar van verschillende internationale concours. In 1976 won hij de eerste prijs tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool te Brussel.

Als kunstschilder heeft hij een opleiding genoten bij Vladimir Rajkov, een leerling van Robert Falk. Hij is zeer productief en schildert al bijna 10 jaar.

Timur Sergeyenia

Het is moeilijk om een korte biografie te geven van een virtuoos pianist wiens concerten altijd een deur op een andere wereld openen, elk concert is uniek en het is altijd beter een concert bij te wonen  dan te gaan zappen op youtube.

Afkikker heet u welkom!

2 december 2016, 20 uur, deuren 19 uur, inkom €10

2 december 2016 klassiek concert in Afkikker met Mikhail Bezverkhni, viool en Timur Sergeyenia, piano  om 2à uur, deuren 19 uur. Programma: hommage aan Edvard Grieg

grieg-affiche

30 december 2016 Nieuwjaarsconcert met Mikhail Bezverkhni en Timur Sergeyenia om 20 uur deuren 19 uur, na het concert receptie aangeboden door Afkikker met jazzmuziek in de Shelter

DSC00013

affiche-geheugen

DSC00023

16 September: Inleiding “Het Geheugen” Rita De Vuyst, 5 euro drankje naar keuze

memory2

22 september 20 uur JAZZ JAM iedereen welkom gratis

DSC00025

 

DSC00028

JAM IN AFKIKKER met Andy De clerck sax, Kobe Boon, bas en Geert Hendryckx gitaar studenten, muzikanten en liefhebbers welkom voor de jam 

Vanaf 20 uur tot 23 uur

30 September: Grand Duo, Mikhail Bezverkhni, viool en Timur Sergeyenia, piano, hommage aan Thadé Geisler – Wyganowski 

14 Oktober: Prof. Luc Crevits, Mijn Geest van Vlees en Bloed, over de werking van het geheugen
28 Oktober: Rosita Tristano, viool en Kristof Bastiaensen, piano
2 December: Grand Duo, Mikhail Bezverkhni en Timur Sergeyenia

30 december: Van Oud naar Nieuw, Grand Duo, Mikhail Bezverkhni en Timur Sergeyenia Met dank aan Stad Gent

1 juli 2016 Grand Duo Mikhail Bezverkhni en Timur Sergeyenia met muziek van Bach, Mozart en Bruch om 20 uur, deuren 19 uur.

aff zomer a

10 juni bossanova trio van Andy Declerck om 21 uur.

We hebben een mooie opname van het bossanova concert, kan altijd nog eens gezien worden.

We hebben nog 7 boeken te koop van Marc Verschooris ‘Hoe zwart in het donker gedijt’.  Ze kunnen ingekeken worden in Afkikker.

Lezing van Marc Verschooris over het Verzet in Gent tijdens wereldoorlog II daarna vertoning docudrama De Trein der Traagheid naar een novelle van Johan Daisne.

Vrijdag 20 mei concert Pierre Vaiana en Mathieu Robert 2 sopraan saxofoons

Dinsdag 24 mei jam met Andy Declerck, Michel Hendrickx en Kobe Boon van 20 u tot 23 u

Concert Mikhail Bezverkhni en Timur Sergeyenia op vrijdag 29 april om 20 uur, onthaal 19 uur.

Concert Christian Mendoza en Ben Sluijs in Afkikker op vrijdag 15 april om 21 uur

CHRISTIAN MENDOZA, was born in Peru, is living in Belgium.

After a period as a self-taught musician, Chrisitian Mendoza got a classical training. Later he studied at the Conservatoria of Ghent and Brussels, where he had teachers such as Erik Vermeulen, Nathalie Loriers, Kris Defoort, John Ruocco, Jeroen Van Herzeele. Mendoza has  been active in various ensembles, from duos to big bands, and he explored a great range of styles within jazz, from a traditional repertoire to modern work and classic improvisations.

He has his own trio with Yannick Peeters (bass) en Lionel Beuvens (drums), besides his activities as a sideman in other projects, such as the Teun Verbruggen kwartet, and a duo with Frederik Leroux. He leads his quartet, the Christian Mendoza Group. They won the Tremplin Jazz of Avignon (F) in 2009.

He often played and jammed in Afkikker. In the Gravensteen of Ghent he played with Andy Declerck for the project ‘Beckett makes Sense’ organized by Afkikker/Klimop.

BEN SLUIJS is living in Antwerp Belgium

Ben started with the classical school and learned jazz from his 15. He is a teacher at the Conservatory of Antwerp and is very active. He played with Philip Catherine, Toots Thielemans, Bert Van den Brink, Bert Joris, Dre Pallemaerts, Hein Van De Geijn, Nathalie Lorrier, Chris Joris, John Betsch… His Trio calls ¾ peae. en is hij naast zijn eigen groepen ook regelmatig te horen met: Augusto Pirroda Quartet, Brick Quartet, Christian Mendoza Group…

He receives the Antoon Van Dijck-award in 1999 presented by the city of Antwerp. Nominations for: Zamu-Awards 2003, 2007 and d’Jango d’Or 2006.

Performed on various national and international festivals as: Jazz-Middelheim and Blue Note festival (Belgium), Knitting Factory (New York

Concert Mikhail Bezverkhni en Timur Sergeyenia in Afkikker, vrijdag 25 maart om 20 uur, onthaal 19 uur.

aff maart 169 jpg

aff febr verkl

misha en timur

 

Volgende Lacy Club Jazz Session op 26 april2016, dinsdag vanaf 20 u tot 23 uur. Welkom! Inleiding tot Afkikker Jazz Rita De Vuyst

timur in afkikker1

aff jam maart verkl

aff web ben en christian

Coming soon: Ben Sluijs en Christian Mendoza in Afkikker op 15 april om 21 uur

July 21 opening jazzclub Steve Lacy met het Andy Declerck Trio: Andy declerck saxophone, Andy Isoherranen bass, Simon Segers drums

July 22 Tribute to Steve Lacy met Andy Decleck Trio: Andy Declerck soxophone, Stijn Engels piano, Wim Ramon bass

July 26 Bezverkhni playes Steve Lacy’s studybook ‘P’

July 27 Birthday of Misha Bezverkhni he playes the Precipitation Suite of Lacy with Rosita Tristano

Scan0028

Next concert Mikhail Bezverkhni en Piotr Garré, de passie van Petrus op 1 mei 2015 om 20 u. Daarna vertoning van dvd van Steve Lacy in Afkikker 1999.

Next concert with Mikhail Bezverkhni and Rosita Tristano 28th of March 2015 in Afkikker.

misha A

Daisne concert in Afkikker met violist Mikhail Bezverkhni op vrijdag 23 januari 2015 om 20 u € 5 inkom met gedichten van Daisne voorgedragen door Rita De Vuyst. Daarna art-movie en docudrama DE TREIN DER TRAAGHEID van Ivo Fisher

CONCERTEN MET VIOLIST MIKHAIL BEZVERKHNI IN AFKIKKER, Sint-Kwintensberg 52 Gent

OMDAT MUZIEK BELANGRIJK IS EN MICHAIL BEZVERKHNI EEN GROOT VIOLIST IS HIJ IS IMMERS WINNAAR VAN DE KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD

Avant-première DE TREIN DER TRAAGHEID  naar de novelle van JOHAN DAISNE in AFKIKKER op 27 december 2014 om 21 u deuren 20 u na de vertoning receptie. Onderzoek en tekst RITA DE VUYST regie IVO FISHER

HOMAGE TO STEVE LACY IN AFKIKKER GENT

lacy 4 affiche 17 mei Lacy

Regelmatig hommages, eerstkomend hommage aan Steve Lacy op zaterdag 17 mei 2014 om 18 u. Verschillende cd’s van ons label ‘Naked Music’ zijn te koop van Steve Lacy en Mikhail Bezverkhni. Rita De Vuyst geeft een inleiding hoe lacy voor het eerst in Afkikker is aangekomen en hoe de verdere samenwerking, onze vriendschap is echter van korte duur geweest aangezien hij 2 jaar na onze kennismaking reeds vertrok naar Amerka.

5 april 2014 solonconcert aanvang 18 u ter gelegenheid voor de opening van de galleria DE GOUDEN FLORIJN.
Tentoongestelde werken van Michail Bezverkhni, Rosita Tristano, Sergei Andreev en Gregory Verstraeten.
Gratis inkom.

3 mei 2014 duo viool met gitaar inkom € 5 en steunkaart € 10. aanvang 18 u.

17 mei 2014 hommage voor Steve Lacy, componist, sopraansaxofonist, jazz

7 juni 2014 hommage voor René De Vuyst, zanger, folk om 18 u

Scan0029

Na zijn terugkomst uit Frankrijk sloot hij zich aan bij het verzet van Desteldonk, nu Gent. er was geen verbittering na de oorlog maar de wereld werd opnieuw opgebouwd en er werd gezongen. 3 cd’s met volksliederen hebben we intussen uitgegeven, welke een belangrijk document vormen. De selectie oorlogsboeken zijn ook interessant omdat ze door vrouwen kunnen gelezen worden. het zijn geen droge geschiedenisboeken maar romans die zijn eigen werkelijkheid hebben weergegeven.

Belangrijk zijn ook de postkaarten die René De Vuyst verzameld heeft, daaromtrent zijn de mysteries nog niet opgehelderd.

We sluiten de hommage af met de film van Yves Opstaele ‘De trein der traagheid’ naar het boek van Johan Daisne. Dit om 20 u en 22 u in Afkikker.

Achteraf zal duidelijk blijken hoe deze mensen en dingen met elkaar betrekking hebben.

Galleria De Gouden Florijn in Afkikker is open op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 17 u tot 21 u.

René de Vuyst

HYPNOTIC ART EVENT MET PATRICK PICKART IN AFKIKKER SINT KWINTENSBERG 52 GENT

6 SEPTEMBER 2013 21 U 10€ INKOM

30 maart 2013/ De dag van de filosofie in Afkikker, voorstelling van het toneelstuk HET GELUK van Johan Daisne.
Het geluk laten we niet liggen en werken er verder aan. OP 3 mei, vrijdag hoor je het vervolgverhaal.. .. acteurs zijn Bart Dauwe, Raisa Ruttenberg en Veerle Mertens.

Michail Bezverlhni remembers Steve Lacy Friday 28 december 2012 Bezverkhni zal vooral composities spelen van Steve Lacy waaronder ‘Mother Goose’ geschreven voor Afkikker en ‘No more tears’ van Mal Waldron Lacy’s best friend.

The book ‘Bone’ a dedication to Steve Lacy is still for sale at € 33 plus shipping.

Van 16 tot 29 november 2012 tentoonstelling werken van Joachim Castelain, olieverf op doek, in ‘De Gouden Florijn’, vrijdag en zaterdag van 20 u tot 23 u en weekdagen van 12 tot 15 u.

Programma eeuwfeest van Johan Daisne 2 september 2012 14 u inhuldiging gedenksteen receptie in Het Hooghuys 14.30 u volksbal met Lo Rosinhol in de Sint-Kwintenskapel, Sint-Kwintensberg 84 Gent

22.30 u vioolconcert met Michail Bezverkhni

Tentoonstelling ‘De vele gezichten van Johan Daisne’ tekeningen van Guy Couckhuyt Voorstelling essay WAAR DE TREIN BLEEF STILLE STAAN V van Raisa Ruttenberg dagkaart 10€/ volksbal 2€ reservaties in Afkikker, Sint-Kwintensberg 52 Gent gsm 0475313997/ info@afkikker.be

Voorstelling docudrama van Yves Opstaele en Rita De Vuyst DE TREIN DER TRAANHEID NAAR EEN NOVELLE VAN JOHAN DAISNE. Gratis inkom en welkom op 24 oktober 2012 in De Gouden Florijn.
For sale : The farewell concerts of Steve Lacy to Europe. We are the producer of 5 concerts with different partners plus dvd with Shiro Daimon. Box with text and drawings of Guy Couckhuyt 120€ plus shipping.

Galerij der arbeid 04.07.10 : tentoonstelling guldensporenfeest5.10 : Het zangfeest van 24 februari 2011 was terug een succes. galerij der arbeid 2 : de wetenschapper van Vladimir Kaigorodov We werken met geduld aan onze duizendjarige geschiedenis, tot de baljuw spreken zal…

Mortier gevonden onder de vloer van de Afkikker, minstens 500 jaar oud. botten: Van het museum van dierkunde, universiteit Gent, hebben we bevestiging gekregen dat het gaat over een paard,rund, varken, schaap, gans en hond. Zodus hebben we het hele erf samengesteld. Een stenen omheining was nog zichtbaar in de 16de eeuw. Een grote poort leidde naar de stalling. Met dank aan Daniel Lievois voor zijn informatie van eigenaars.

Ik ben op zoek naar zelfstandige ARCHEOLOGEN om het onderzoek verder te zetten. Scherven : Van januari 10 tot april 10 2010 hebben we een 200 tal scherven opgegraven. We hebben ze afgegeven aan Middeleeuwse Archeologie Gent. De oudste scherven zijn geschat op 1150.
Galerij der arbeid3.07.10 pdf klimop1 pdf klimop2

One Response to Events

  1. admin says:

    good job for lucky people!

Leave a Reply